Świąteczne paszteciki
Składniki:
Ciasto:
- 500 g Mąki ze Smokiem tortowej
- 1 szklanka mleka
- ¼ szklanki oleju
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- kminek, czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Farsz:
Suszone grzyby zalej wodą do przykrycia i namaczaj przez całą noc. Następnie zagotuj je w tej samej wodzie przez około 20 minut. Grzyby wyjmij i pokrój. Kapustę odciśnij w dłoniach i posiekaj na mniejsze kawałki. Gotuj przez około 45 minut. Jeśli wody jest za mało, dolewaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby i odcedzoną kapustę, podsmaż przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto:
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami Mąki ze Smokiem i łyżeczką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki i mleka, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Dodaj przygotowany zaczyn, wymieszaj i ponownie odstaw całość do wyrośnięcia na 1h w dużej misce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrób krótko wyrośnięte ciasto i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 5 mm, następnie pokrój na 4 paski. Na każdy pasek wyłóż przygotowany farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając odstęp od brzegów. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami. Przenieś rulony na blaszkę z papierem do pieczenia, tak aby łączenia były na dole. Zachowaj między rulonami odstępy. Ciasto pokrój w poprzek ostrym nożem co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp opcjonalnie sezamem lub kminkiem. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.