Rogaliki z nadzieniem dyniowym Ewy Wachowicz
Składniki:
600 g Mąki ze Smokiem
Królowa Kuchni
2 jajka
¼ szklanki cukru
2 łyżki purée z dyni Hokkaido
(wystarczy upiec i zblendować)
zaczyn
1 łyżka masła
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z wodą
Nadzienie:
1 szklanka purée z dyni
1 łyżka kawy zbożowej
1 łyżeczka kakao
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
Zaczyn:
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru waniliowego
50 g drożdży
2 łyżki Mąki ze Smokiem Królowa Kuchni
Dekoracja:
cukier puder
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn:
mleko podgrzać w rondelku. Dodać cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Dodać mąkę. Wymieszać i odstawić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i roztrzepać.
Dodać purée z dyni oraz przesianą mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie:
do purée z dyni dodać kakao, kawę zbożową, cukier puder i cynamon. Dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić objętość) podzielić
na 4 części. Każdą rozciągnąć dłońmi (warto nasmarować je masłem) a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć trochę farszu (bliżej krótszego boku) i zwinąć w ten sposób, by powstały rogaliki. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Piec na złoty kolor w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.