PZZ_maka_tortowa-kraft_paper_flour_bag_mockup_2022-w

Proste ciasto ucierane Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g Mąki ze Smokiem tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dwie garście borówek

 

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka Mąki ze Smokiem tortowej
 
 

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Mąkę ze Smokiem tortową, zimno masło pokrojone w kostkę oraz cukier wsypujemy do miski i zagniatamy na drobne kawałki. Odstawiamy kruszonkę do lodówki.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od ucierania w misce jajek z cukrem, który dosypujemy porcjami. Gdy tylko jaja zbieleją, dosypujmy kolejną część cukru. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Następnie dodajemy porcjami mąkę, śmietanę i wlewamy powoli część oleju. Masę na ciasto ucierane miksujemy zawsze w jedną stronę na niskich obrotach, dodając powoli pozostałe porcje mąki, śmietany i oleju. Nie zapominamy o dodaniu proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego. Ucieramy ciasto aż masa będzie jednolita i puszysta. Przelewamy ją do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczeniem z bokami wysmarowanymi masłem i posypanymi bułką tartą. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie i posypujemy zimną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 175°C.

 

 

poziom trudności

łatwy

czas
pieczenia

45 min


temperatura pieczenia

175°C

SMOCZNEGO!