Proste ciasto ucierane Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g Mąki ze Smokiem tortowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju
- 5 łyżek śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dwie garście borówek
Kruszonka:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka Mąki ze Smokiem tortowej
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Mąkę ze Smokiem tortową, zimno masło pokrojone w kostkę oraz cukier wsypujemy do miski i zagniatamy na drobne kawałki. Odstawiamy kruszonkę do lodówki.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ucierania w misce jajek z cukrem, który dosypujemy porcjami. Gdy tylko jaja zbieleją, dosypujmy kolejną część cukru. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Następnie dodajemy porcjami mąkę, śmietanę i wlewamy powoli część oleju. Masę na ciasto ucierane miksujemy zawsze w jedną stronę na niskich obrotach, dodając powoli pozostałe porcje mąki, śmietany i oleju. Nie zapominamy o dodaniu proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego. Ucieramy ciasto aż masa będzie jednolita i puszysta. Przelewamy ją do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczeniem z bokami wysmarowanymi masłem i posypanymi bułką tartą. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie i posypujemy zimną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 175°C.