Podpłomyk Krakowski Ewy Wachowicz
Składniki:
- 250 g Mąki ze Smokiem Poznańskiej
- 15 g drożdży
- szczypta cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
Dodatki:
- sos beszamelowy
- oscypek
- kiełbasa krakowska sucha
- czerwona cebula
- rukola
- oliwa
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę i delikatnie mieszamy.
Powstały zaczyn zostawiamy na 10-15 minut. Dodajemy dwie łyżki ciepłego, roztopionego masła oraz pół łyżeczki soli. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto odkleja się od miski, zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Blachę mocno posypujemy mąką, podrośnięte ciasto umieszczamy na blachę i rozciągamy.
Do sosu beszamelowego ścieramy na tarce oscypek i rozsmarowujemy na placku, układamy kiełbasę krakowską suchą, cebulę i na wierzch ścieramy oscypek.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i umieszczamy podpłomyk na około 30 minut.
Po upieczeniu dekorujemy rukolą oraz odrobiną oliwy.