PZZ_maka_tortowa-kraft_paper_flour_bag_mockup_2022-w

Mazurek Kajmakowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g Mąki ze Smokiem tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • 1 białko do sklejenia i
    posmarowania ciasta
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 puszka gotowego kajmaku lub mleka
    skondensowanego słodzonego
 

Dekoracje:

  • prażone migdały i pestki dyni
  • kandyzowana skórka pomarańczy

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier puder i szczyptę soli. Dodać zimne masło i wszystko razem wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać 1 żółtko oraz 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut lub w zamrażalniku 10 minut.

Zimne ciasto rozwałkować i wykroić spód mazurka. Resztę ciasta uformować w wałek i zrobić z niego brzegi mazurka – ciasto najlepiej przykleić białkiem. Dodatkowo białkiem posmarować brzegi, żeby błyszczały po upieczeniu.

Spód ciasta nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (specjalnymi kulkami, grochem lub fasolą). Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, zdjąć obciążenie i upiec na złoty kolor.

Po upieczeniu zsunąć z blachy i wystudzić. Na spód ciasta wyłożyć kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a następnie kajmak (puszkę mleka skondensowanego gotować w wodzie przez 3 godziny na małym ogniu – w ten sposób powstanie kajmak).

Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy i uprażonymi migdałami oraz pestkami dyni.

 

 

poziom trudności

średni

czas
pieczenia

15 min


temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!