Maczanka po krakowsku z pampuchami Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g Mąki ze Smokiem tortowej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę – tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć – gotować na parze.
Kluski można podawać na ciepło lub na zimno, z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, sosem lub masłem, cukrem i cynamonem. Wyśmienite są z rosterem brzoskwiniowym.
Trzecia propozycja o jakiej Ewa wspominała to pieczona podłużna bułka (sztangielka) z wydrążonym środkiem, napełniona mięsem kiełbasianym i ugrillowana.