PZZ_maka_tortowa-kraft_paper_flour_bag_mockup_2022-w

Maczanka po krakowsku z pampuchami Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g Mąki ze Smokiem tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
 
 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę – tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć – gotować na parze.

Kluski można podawać na ciepło lub na zimno, z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, sosem lub masłem, cukrem i cynamonem. Wyśmienite są z rosterem brzoskwiniowym.

Trzecia propozycja o jakiej Ewa wspominała to pieczona podłużna bułka (sztangielka) z wydrążonym środkiem, napełniona mięsem kiełbasianym i ugrillowana. 

poziom trudności

średni

czas
przygotowania

ok. 2,5 h

SMOCZNEGO!