PZZ_maka_tortowa-kraft_paper_flour_bag_mockup_2022-w

Kruche ciasteczka

Składniki (na ok. 20 ciastek):

Kruche ciasto:

  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 100 g Mąki ze Smokiem tortowej
  • 150 g Mąki ze Smokiem krupczatki
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem kakaowy:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao


Dodatkowo:

  • ulubiony domowy dżem
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Masło posiekać na małe kawałki. Dodać cukier i cukier waniliowy (lub zeskrobane ziarenka z laski wanilii). Dodać Mąkę ze Smokiem tortową i krupczatkę, proszek do pieczenia, jajko – zagnieść wszystko ręką lub robotem kuchennym. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1h.

Do efektownego wykrajania ciasteczek będą nam potrzebne dwie foremki w tym samym kształcie (jedna większa, druga mniejsza).

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrajamy za pomocą foremek np. duże gwiazdki. Wyjdzie nam ok. 40 ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek wykrajamy na środku mniejsze gwiazdki. Możemy je położyć obok – też je upieczemy. Pieczemy ciasteczka w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 10-15 minut. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

Opcjonalnie: Możemy wykroić również z ciasta kształty np. większych i mniejszych choinek.

Wystudzone ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem. Większe gwiazdki smarujemy ulubionym dżemem, przykrywamy je ciasteczkiem z otworem.

Opcjonalnie: Ucieramy na małym ogniu krem kakaowy. Smarujemy nim większe ciasteczka-choinki. Nakładamy na nie mniejsze ciasteczka w kształcie choinek.

poziom trudności

średni

czas
pieczenia

10-15 min


temperatura pieczenia

180°C

SMOCZNEGO!