Kruche ciasteczka
Składniki (na ok. 20 ciastek):
Kruche ciasto:
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 100 g Mąki ze Smokiem tortowej
- 150 g Mąki ze Smokiem krupczatki
- 120 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kakaowy:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- ulubiony domowy dżem
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło posiekać na małe kawałki. Dodać cukier i cukier waniliowy (lub zeskrobane ziarenka z laski wanilii). Dodać Mąkę ze Smokiem tortową i krupczatkę, proszek do pieczenia, jajko – zagnieść wszystko ręką lub robotem kuchennym. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1h.
Do efektownego wykrajania ciasteczek będą nam potrzebne dwie foremki w tym samym kształcie (jedna większa, druga mniejsza).
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrajamy za pomocą foremek np. duże gwiazdki. Wyjdzie nam ok. 40 ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek wykrajamy na środku mniejsze gwiazdki. Możemy je położyć obok – też je upieczemy. Pieczemy ciasteczka w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 10-15 minut. Ciastka nie powinny zbrązowieć.
Opcjonalnie: Możemy wykroić również z ciasta kształty np. większych i mniejszych choinek.
Wystudzone ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem. Większe gwiazdki smarujemy ulubionym dżemem, przykrywamy je ciasteczkiem z otworem.
Opcjonalnie: Ucieramy na małym ogniu krem kakaowy. Smarujemy nim większe ciasteczka-choinki. Nakładamy na nie mniejsze ciasteczka w kształcie choinek.