Keks z lukrem
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek (rozmiar L)
- 200 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 250 g Mąki ze Smokiem poznańskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g bakalii: daktyle, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane orzechy i migdały.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- ewentualnie 1-2 łyżki wody
Przepis:
Pokrój na małe kawałki wszystkie bakalie i orzechy. Dodaj dwie łyżki mąki i wymieszaj. Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, tak aby powstała puszysta masa. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka jaj (wlewaj co około pół minuty, żeby dobrze się roztarły z masłem i cukrem) oraz mniejsze partie Mąki ze Smokiem poznańskiej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z powstałą masą. Dodaj do masy posiekane bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Przygotuj lukier: mieszaj cukier puder z dodatkiem cytryny, możesz dodać odrobinę wody, gdy masa jest zbyt gęsta. Posmaruj ostudzone ciasto lukrem i dowolnie udekoruj.
Rada: ciasto zawiń w folię i zostaw przez noc, żeby przeszło aromatem bakalii.