PZZ_maka_tortowa-kraft_paper_flour_bag_mockup_2022-w

Piernik krakowski Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 szklanki Mąki ze Smokiem tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron

Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietanki 36 %

 

Dekoracja:
  • prażone orzechy włoskie
 

Przygotowanie:

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Cukier wsypać do drugiej miski. Wbić jajka i ubić. Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm). Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego
do 180 °C.


Zrobić polewę: masło roztopić w rondelku.
Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać.
Polewą udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.

poziom trudności

średni

czas
przygotowania

ok. 2,5 h

SMOCZNEGO!