Cwibak świąteczny Ewy Wachowicz
Składniki:
7 łyżek wody
250 g masła
1,5 szklanki cukru
pół łyżeczki kardamonu
4 łyżki kakao
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki Mąki ze Smokiem Królowej Kuchni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
garść żurawiny
Przygotowanie:
Do garnka dodajemy: wodę, masło, cukier, kardamon oraz kakao i delikatnie mieszamy.
Gotujemy około 5 minut. Do przestudzonej masy dodajemy 4 żółtka.
Z przygotowanej masy odlewamy około pół szklanki do dekoracji. Do miski wlewamy białka z 4 jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, które następnie przesypujemy do garnka z przygotowaną wcześniej masą. Całość mieszamy na niskich obrotach.
Po wymieszaniu dodajemy ubite wcześniej białka i również mieszamy całość na niskich obrotach.
Do wymieszanego ciasta dodajemy garść orzechów włoskich oraz garść żurawiny.
Przygotowujemy prostokątną formę, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na niecałą godzinę.
Po upieczeniu dekorujemy wierzch ciasta odłożoną wcześniej masą, posypujemy uprażonymi i pokrojonymi orzechami włoskimi.